04 Απριλίου, 2017

Vintage synthesizers στην σύγχρονη παραγωγή | Roland MT-32

Εναλλακτικός τίτλος
Το cheesy στα ελληνικά πως μεταφράζεται;




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Roland MT-32 είναι ένα κουτάκι με ήχους, που πρωτοεμφανίστηκε το 1987. Περιέχει 128 ήχους και ένα drum σετ. Ο προορισμός του ήταν να χρησιμοποιηθεί σαν ηχομηχανή που θα συνόδευε διάφορα παιχνίδια στους υπολογιστές της εποχής. 
Εκείνα τα σκοτεινά χρόνια τα PC διέθεταν κάρτες ήχου με ιδιαίτερα περιορισμένες δυνατότητες. Blip-blip ήχοι συνοδεύαν τις ατελείωτες ώρες gaming.... Η Roland λοιπόν έδωσε την λύση για όποιον ήθελε να ακούσει πιο "ρεαλιστικά" soundrtack και οι εταιρίες gaming ακολούθησαν. Δεν περιέχει καθαρά δείγματα ήχου. Δουλεύει με βάση το Linear Arithmetic σύστημα που η εταιρία είχε ενσωματώσει στο κορυφαίο D-50. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί μόνο τις ατάκες από τα δείγματα αυτά και συμπληρώνει τα υπόλοιπα με κυματομορφές. Περισσότερα για το LA εδώ.
Ο χρήστης δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στους ήχους αυτούς, παρά μόνο μέσα από SysEx εντολές ή τον σχετικό editor, δηλαδή αρκετά δύσκολα. 


ΑΓΟΡΑ

Το αγόρασα πριν 3 χρόνια στην τιμή των 50 ευρώ. Ο λόγος ήταν ο ήχος του. Έχοντας ακούσει διάφορα demo από το διαδίκτυο μου άρεσαν πάρα πολύ! H κατάσταση του είναι πολύ καλή και είναι η πρώτη του έκδοση, δηλαδή η χειρότερη.

ΗΧΟΣ-ΧΡΗΣΗ

Το module αυτό έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: ΠΟΛΥ θόρυβο. Όταν λέμε πολύ, εννοούμε σχεδόν μη ανεκτό σε περιπτώσεις. Θέλει λοιπόν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ηχογράφησης για να μειωθεί όλο αυτό και πιθανώς κάποιο denoiser. 
Η βιβλιοθήκη του έχει όλους τους ήχους γενικής χρήσης που μπορεί κάποιος να χρειαστεί. Αν ψάχνεις ρεαλιστικά πιάνα, ονειρικά φλάουτα και δυνατά τύμπανα την πάτησες! Το MT-32 έχει δική του προσωπικότητα. Ό, τι ακούς είναι ιδιαίτερο, είναι δικό του. Σε έναν ενοποιημένο ψηφιακό κόσμο αφήνει το στίγμα του έντονα. Και όλοw αυτός ο θόρυβος, τα κουδουνίσματα του D/A μετατροπέα, η παλαβή αντίδραση στα velocity, η τελειώς απρόβλεπτη απόδοση των ήχων σε ακραίες νότες το κάνει ένα παράξενο κουτάκι πρωτότυπων θορύβων...
Α, έχει και reverb! 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ-ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Δεν είναι για όλες τις παραγωγές. Πρέπει να το ακούσεις, να το βάλεις στην άκρη και κάποια στιγμή θα καταλάβεις αν το χρειάζεσαι.
Έχω χρησιμοποιήσει brass, πιάνα, bells, άρπα (λέμε τώρα), orchestra hits και πολλά άλλα σε διάφορα κομμάτια. Είναι αρκετά phat σε κάποιες περιπτώσεις αλλά καλύτερο είναι για layering. Μπορεί να δώσει άλλο ενδιαφέρον στους τέλειους, καλοχτενισμένους, καλογυαλισμένους σύγχρονους ήχους. Και βέβαια αν θες η παραγωγή να πάρει το άρωμα των παλαιών PC video games μην ψάχνεις παραπάνω: εδώ είσαι! 

MT-32 plays...

Όλη αυτή η προσωπικότητα, οι περιορισμοί και οι δυσκολίες μου έδωσαν μια ιδέα: να κάνω μια σειρά-λίστα video στο youtube με γνωστά κομμάτια, instrumental, χρησιμοποιώντας μόνο το MT-32 με μία τελική stereo ηχογράφηση, όχι κανάλι-κανάλι. Δεν θα χρησιμοποιώ άλλα εφέ, παρά μόνο compressing και ίσως denoiser πάνω στο stero ηχογράφημα. Έχω τον περιορισμό της πολυφωνίας (32 νότες που περιορίζεται δραματικά με κάποιους ήχους που τρώνε 2-3 ή και 4 φωνές ανά νότα) αλλά και των συνολικών καναλιών που μπορεί να παίξει-8 συν ένα για τον ρυθμό. 
Νομιζω πως αυτοί οι περιορισμοί θα με αναγκάσουν να αναπτύξω την χαμένη τέχνη της οικονομίας στα MIDI file μα πάνω απ' όλα με προκαλεί πάρα πολύ να μπορέσω να κάνω αυτό το κουτάκι να ακουστεί καλά ειδικά σε κομμάτια που είναι ήδη γνωστά. 
E, λίγο cheesy θα είναι... Αλήθεια το cheesy στα ελληνικά πως μεταφράζεται;

Τα video αυτά θα ανεβαίνουν κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο κανάλι μου, εκτός από την Μεγάλη Εβδομάδα που θα ανέβει ένα σχετικό video την Μεγάλη Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι. Αισιοδοξώ να φτάσουν τα 32 στον αριθμό.
Ιδού και το πρώτο :)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου