08 Σεπτεμβρίου, 2016

Παρουσίαση iPhone 7: η μέρα που άλλαξε ο κόσμος...

Πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσω: αυτό το κείμενο δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το debate iPhone vs Android vs οτιδήποτε. Δεν με αφορά ποιό κινητό είναι καλύτερο. Δεν είμαι ειδικός, δεν ξέρω.

Άλλο με εντυπωσίασε από την παρουσίαση του iPhone 7 και πυροδότησε τις σκέψεις που θα διαβάσετε...



Προτεινόμενη background μουσική > http://www.di.fm/spacemusic

H Apple με μία έντονη, τσαμπουκαλίδικη κίνηση καταργεί την αναλογική είσοδο ακουστικών! Αυτή την μικρή τρύπα που μπαίνουνε τα ακουστικά μας. Μία τεχνολογία που πάει πάνω από 100 χρόνια πίσω, αποτελεί παρελθόν για την Apple...Σιγά σιγά για όλους μας. Η μετάδοση του ήχου στα ακουστικά γίνεται φηφιακά και συνδέονται στο lightning port. Ό,τι και να λένε, όσο και να γκρινιάζουν κάποιοι, ο ήχος θα είναι πολύ καλύτερος, δεν χωράει συζήτηση. 

Επίσης πλέον μπορεί να μεταδόσει τον ήχο ασύρματα.
Τι σημαίνει αυτό; Είναι νέα πατέντα της Apple; Και ναι, και όχι. Η ασύρματη μετάδοση ήχου υπάρχει μέσω του bluetooth. Η Αpple όμως ξόδεψε πόρους για να την βελτιώσει. Και όπως φαίνεται θα το καταφέρει. Και μάλιστα αναπτύσει ένα ολόκληρο νέο τσιπάκι το W1 αφιερωμένο σε αυτή μόνο την δουλειά. 
Airpods

Όμως το πιο εντυπωσιακό απ' όλα που λίγοι νομίζω προσέξαν είναι πως αυτά συνδέονται αυτόματα στην συσκευή. Με ένα βήμα. Το τηλέφωνο τα "νιώθει", καταλαβαίνει πως είναι εκεί, διαθέσιμα,  σε ρωτάει αν θες να συνδεθείς και τέλος. Απλά λες ένα ναι...

Έτσι λοιπόν το μυαλό μου αρχίζει να τρέχει, σε έναν ασύρματο, διασυνδεδεμένο κόσμο, γεμάτο μηχανές που έχουν αποκτήσει ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό, την συνείδηση... 

2025. Ξεκινάει η πρόβα ήχου. Πάω με το keyboard μου, το ανοίγω και η κονσόλα το "αισθάνεται". Ρωτάει αν θέλουμε να συνδεθούμε. Το ίδιο γίνεται με τον κιθαρίστα, με τον μπασίστα, με όλους. Το keyboard μου "αισθανεται" την πεταλιέρα της κιθάρας και με ρωτάει αν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποιο από τα πετάλια του κιθαρίστα. Λέω ναι και ξαναστέλνει τον ήχο στην κονσόλα, περασμένο από ένα πετάλι. Χωρίς να επηρεάσει την κιθάρα. Το πετάλι μπορεί να στέλνει 99 ξεχωριστά κανάλια ασύρματα... Και όλα αυτά χωρίς ούτε ένα καλώδιο επί σκηνής. Εκτός από τις παροχές ρεύματος. Ή μήπως όχι; 
Όλα πια έχουν μπαταρίες. Κάτω από την σκηνή υπάρχουν πλάκες ασύρματης φόρτισης αλλά κυρίως για λόγους backup. H μπαταρία κάθε συσκευής, θα κρατάει ένα χρόνο το λιγότερο, μέχρι την επόμενη φόρτιση. Άλλωστε το πρόβλημα αποθήκευσης της ενέργειας λύθηκε τρία χρόνια πριν.

2025. Όλες οι συσκευές είναι έξυπνες πια. Νοιώθουν η μία την άλλη και αλληλεπιδρούν. Όλες. Στο σπίτι, στην εργασία, στον δρόμο, στα μαγαζιά, στα νοσοκομεία. Έχουν ένα είδος συνείδησης. Ξέρουν τον ρόλο τους, το μέρος που βρίσκονται και καταλαβαίνουν ποιοί άλλοι είναι γύρω τους. Όσοι τους αφορούν, όσοι μπορούν να γίνουν ορατοί και κατανοητοί μέσα από τους αισθητήρες τους. Όπως κάνουν και οι άνθρωποι άλλωστε... 
Όταν πεινάνε θα πηγαίνουν στην βάση της φόρτισης τους ή θα βρίσκουν την απαραίτητη ενέργεια μόνες τους, όπου αυτή είναι διαθέσιμη. 
Πολλές από αυτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν και τα συναισθήματα μας. Μας μαθαίνουν με τον καιρό. Θυμούνται. Ανταλλάσουν απόψεις-δεδομένα μεταξύ τους για να βελτιώνουν την συμπεριφορά τους απέναντι μας. Άλλωστε πλέον είναι όλες διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και με το διαδίκτυο. Και εμφανίζεται το φαινόμενο 2 ολόιδια μοντέλα μηχανών να διαφοροποιούνται ανάλογα τις εμπειρίες τους και τις μνήμες τους.
Tesla Model S Autopilot
Η Apple τα έκανε όλα αυτά; Όχι. Οι παραπάνω τεχνολογίες υπάρχουν και κάποιες χρησιμοποιούνται. 
Απλά η Apple με  ένα προϊόν που θα το πάρουν στα χέρια τους εκατομύρια άνθρωποι μας εκπαιδεύει και μας βάζει ομαλά στην νέα πραγματικότητα. 
Μας προετοιμάζει για μια νέα εποχή, όμορφα, ελκυστικά. 
Και με έναν διακριτικό (;) τσαμπουκά, ίδιο με αυτόν που έκανε και κατήργησε τα ακουστικά.Έχει σημασία αυτό...

Robotic Vacuum Cleaner

Καλώς ήλθατε σε έναν νέο γενναίο κόσμο...

2 σχόλια: