04 Δεκεμβρίου, 2016

Music Toys Project



Το Music Toys Project είναι ένα πρότζεκτ που περιλαμβάνει 12 κομμάτια. Δημιουργήθηκε μεταξύ Οκτωβρίου του 2014 και Μαϊου του 2016.
Όλα τα κομμάτια είναι φτιαγμένα με 4 βασικούς κανόνες.
1. Κάθε κομμάτι θα εκτελείται, θα ηχογραφείται και θα βιντεοσκοπείται ζωντανά.
2. Θα χρησιμοποιούνται μόνο hardware ηχητικά μηχανήματα, τόσα όσα μπορούν να ελέγθουν από εμένα σε πραγματικό χρόνο.
3. Η μουσική που παράγεται θα είναι οργανωμένος αυτοσχεδιασμός. Υπάρχουν από πριν sequences, beats και προγραματισμένοι ήχοι, ένα "σενάριο"  αλλά και πλήρης ελευθερία αυτοσχεδιασμού ανάλογα την στιγμή και την εξέλιξη. 
4. Ο υπολογιστής θα χρησιμοποιείται βοηθητικά σε ελάχιστα sequences που θα τρέχουν live, στην πολυκάναλη ηχογράφηση και στην μίξη. Δεν θα προστίθενται όργανα εκ των υστέρων παρά μόνο σε ελαχιστότατες περιπτώσεις. 

Μπορείτε να κάνετε λήψη των κομματιών εδώ από το "κατάστημα" μου στο bandcamp.
Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε και όλα τα video σε αυτή την λίστα στο youtube.
Θα χαρώ πολύ να ακούσω την γνώμη σας για το όλο εγχείρημα!!!



Music Toys Project is a project that includes 12 tracks. It was created between October 2014 and May 2016. 
All pieces are made with 4 basic rules.

1. Each piece will be performed, recorded and filmed live.
2. Only hardware sound machines are used, so many as can be controlled by me in real time.
3. The music produced is organized improvisation. There are pre-sequences, beats and pre-programmed sounds, a "scenario" but also complete freedom of improvisation.
4. Computer will be used in a very few sequences that will run live, in multitrack recording and mixing. Other tracks will be post added very rarely.

You can download the album here from my bandcamp store.
Also you can watch all the videos in this list on youtube.
I'm looking forward to hear your opinion about this project!

Cheers!

17 Νοεμβρίου, 2016

No Mercy- Alan Silvestri (cover)

Και αυτό είναι μια διασκευή/cover που έκανα στο κύριο θέμα του Alan Silvestri από την ταινία του 1986 No Mercy/Χωρίς οίκτο , που πρωταγωνιστούσε ο   και η .


To ίδιο μουσικό θέμα άνοιγε και την ασυνομική σειρά "Η έκτη εντολή" του Θάνου Λειβαδίτη που έπαιξε στην ΕΤ 2 το 1989...


                                       

06 Νοεμβρίου, 2016

Pino Donaggio | Telescope

Ένα cover-επανεκτέλεση σε ένα θέμα του Pino Donaggio από την ταινία Body Double (Διχασμένο Κορμί),1984 σε σκηνοθεσία Brian de Palma



02 Νοεμβρίου, 2016

Αγοράζοντας Μεταχειρισμένα Synth



Και ναι! Ήρθε η μαγική στιγμή που περίμενες! Έτρωγες μακαρονάκι κοφτό χωρίς βούτυρο για ένα εξάμηνο, δούλεψες σε καφετέριες, βενζινάδικα, ορυχεία. Ξεφτιλίστηκες στην γιαγιά σου, στην θεία Αμερσούδα, στην γειτονιά αλλά μάζεψες το χρήμα. Και τώρα όλο περηφάνεια μπορείς να χτυπήσεις το vintage συνθάκι που τόσο καιρό ονειρευόσουν. Ένας γνωστός του ξαδέρφου, της κοπέλας ενός κολλητού από το δημοτικό ξέρει κάποιον που έχει αυτό που θες και το δίνει και σε καλή τιμή! Μη!!! Μην πας ακόμα!
Διάβασε τις 17 συμβουλές μου για να λιγοστέψεις τις πιθανότητες να την πατήσεις και τα πετάξεις το χρήμα σου...

21 Σεπτεμβρίου, 2016

Μουσική Υπόκρουση σε Δημόσιους Χώρους

Στο μετρό εδώ και καιρό παίζει "κλασική" μουσική. Σκοπός είναι οι επιβάτες να ηρεμούν, να ανεβαίνει το επίπεδο τους και γενικότερα να δοθεί μια αίγλη, ένα κλας, ένα πρεστίζ βρε παιδί μου στους χώρους αυτούς. Γιατί η "κλασική" μουσική είναι καλή! Γιατί πρέπει να ακούμε "κλασική" μουσική! Γιατί "τα παιδιά που ακούνε Μότσαρτ από την κοιλιά της μαμάς τους γίνονται εξυπνότερα".
Θα τηρήσω την ψυχραιμία μου και θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί όλο αυτό το εγχείρημα είναι το λιγότερο βλακώδες.

08 Σεπτεμβρίου, 2016

Παρουσίαση iPhone 7: η μέρα που άλλαξε ο κόσμος...

Πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσω: αυτό το κείμενο δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το debate iPhone vs Android vs οτιδήποτε. Δεν με αφορά ποιό κινητό είναι καλύτερο. Δεν είμαι ειδικός, δεν ξέρω.

Άλλο με εντυπωσίασε από την παρουσίαση του iPhone 7 και πυροδότησε τις σκέψεις που θα διαβάσετε...



04 Σεπτεμβρίου, 2016

Το αρμόνιο, δεν είναι... αρμόνιο

Από την Βικιπαίδεια

Το αρμόνιο είναι μουσικό όργανο με πλήκτρα που αντικαθιστά το εκκλησιαστικό όργανο (τεράστιων διαστάσεων) σε σχετικά μικρούς χώρους.
..................
Έχει σύστημα εμφύσησης που καταργεί τους αυλούς των εκκλησιαστικών οργάνων.


Αν ρωτούσαμε οποιονδήποτε να μας πει τι είναι το αρμόνιο δεν θα μας απαντούσε αυτό! 

Θα μας έλεγε πως είναι ένα ηλεκτρονικό όργανο με πλήκτρα που έχει ηχεία, έτοιμους ρυθμούς, ακοπανιαμέντα, πατάς το κουμπί και τσίκι-τσικ/τσίκι-τσακ παίζεις ότι μελωδία θες με έτοιμη συνοδεία και είσαι θεός. 

Ποιός έχει δίκιο; Η Βικιπαίδεια ή η κοινή αντίληψη; 

03 Σεπτεμβρίου, 2016

Φτιάχνοντας μουσική με ένα "αρμόνιο"...

Αυτό είναι ένα κομμάτι που έφτιαξα με το αγαπημένο μου Yamaha PSS-470. 
Το project εξερευνά αν μπορεί να σταθεί ένα αξιοπρεπές κομμάτι μόνο με ένα "αρμόνιο" (πολύ κακός όρος, θα τον αναλύσω σε σχετικό κείμενο) με έτοιμα ακοπανιαμέντα... 
Στο δεύτερο μέρος του κομματιού δεν μπόρεσα να αντισταθώ και έβαλα και λίγο "theremin" από το Korg Micropreset...
Στο τέλος της δημοσίευσης μπορείτε να βρείτε και τις νότες του κομματιού.
Σύντομα θα ακολουθήσει και αφιέρωμα στο όργανο αυτό...



31 Ιουλίου, 2016

ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ, του Ζώρζ Φεϋντώ


Και αυτά είναι τα μουσικά θέματα που έφτιαξα για την κωμωδία του Georges Feydeau-Ράφτης Κυριών!
Η παράσταση ανεβαίνει από το Πειραματικό Θεατρικό Εργαστήρι Σκύρου και την σκηνοθετεί η Μαρία Καραμπίνη.
Ευχαριστώ πάρα πολύ την Αναστασία Αυγερινού που με έφερε σε επαφή με την ομάδα και την Μαρία Καραμπίνη που με εμπιστεύτηκε!
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους υπέροχους ανθρώπους της ομάδας που δίνουν σάρκα και οστά στο έργο με σπιρτόζες, κεφάτες και σπαρταριστές ερμηνείες, καθώς και σε όλους τους συντελεστές που κάνουν πραγματικότητα το τόσο δύσκολο εγχείρημα...
Υπάρχει και ένα τραγούδι σε στίχους της Αναστασίας αλλά δεν το έχουμε ηχογραφήσει ακόμα. Θα έρθει και αυτό!
Όσοι βρεθείτε στην Σκύρο (και να βρεθείτε γιατί είναι υπέροχη...) μην την χάσετε με τίποτα!

26 Ιουλίου, 2016

Vintage synths στην μοντέρνα παραγωγή//#2. CASIO CZ-1000


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To CZ-1000 είναι ένα ψηφιακό συνθεσάιζερ που έβγαλε η Casio το 1985. Είναι μέλος της οικογένειας των COSMOSYNTHESIZER που λάνσαρε η εταιρία εκείνη την εποχή. 
Το σύστημα σύνθεσης ήχου είναι ιδιαίτερο και ονομάζεται Phase Distortion... Ακούγοντας distortion το μυαλό μας μπορεί να πάει σε παραμορφώσεις, κιθάρες, ενισχυτές κλπ. Όμως δεν είναι έτσι. Η βασική του αρχή είναι πως παίρνουμε μια απλή ημιτονοειδή κυματομορφή (carrier), παραμορφώνουμε-διαμορφώνουμε την φάση της με μία άλλη (modulator)  και δημιουργούμε μια νέα. Υπάρχουν διαθέσιμες 8 βασικές που συνδυάζονται μεταξύ τους και τελικά φτάνουν τις 33. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ 

24 Ιουλίου, 2016

Στην μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη

"Το χειρότερο πράγμα είναι αυτό που πάει να γίνει, αλλά είναι κάπου εκεί, 
στην μέση, στο μεταίχμιο, και δεν γίνεται"
Μέγαρο Μουσικής 2006-Αφιέρωμα στον Νίκο Μαμαγκάκη
Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι, ειδικά μικρότεροι σε ηλικία, ΔΕΝ ξέρουν τον Νίκο Μαμαγκάκη. Ή απλά τον έχουν κάπου ακουστά. Λογικό...
Δεν κυνηγούσε την "προβολή". Δεν ήθελε να είναι mainstream. Οι εμφανίσεις του ήταν σπάνιες, επιλεκτικές και λίγες. Και οι άνθρωποι στους οποίους επέλεγε να μιλήσει, πολύ συγκεκριμένοι. "Καλύτερα να μας ακούνε, παρά να μας βλέπουνε". έλεγε...
Δεν ήθελε να χάνει χρόνο. Ήταν δοσμένος ολοκληρωτικά στην μουσική. Κάθε μέρα έγραφε μουσική, εναρμόνιζε, μελοποιούσε, διόρθωνε, έψαχνε στίχους, κείμενα, οργάνωνε τα επόμενα έργα. Κάθε μέρα. Ασταμάτητα.

19 Ιουλίου, 2016

Remixing RSN...

Με πολύ χαρά συμμετέχω στο νέο EP του RSN, με ένα remix στο Get On The Train! Στο ίδιο EP συμμετέχουν οι Hugo Kant / Timewarp inc / Kill Emil / Monsieur Grandin / Somehow Art.
Εδώ     μπορείτε να ακούσετε όλα τα κομμάτια!

Καλή ακρόαση!

09 Ιουλίου, 2016

Αφαιρετική σύνθεση, Μέρος 1ο-VCO

 
synthesizer

Synthesizer (synth/synthe) ή συνθετητή ονομάζουμε το μουσικό όργανο που παράγει ήχο μέσα από ηλεκτρονικά/ηλεκτρικά κυκλώματα και ακούγεται τελικά μέσα από ηχεία ή ακουστικά. Ανήκει στην κατηγορία των ηλεκτρόφωνων οργάνων. Υπάρχει σε μορφή hardware ή software. To hardware είναι ένα αυτόνομο ηλεκτρονικό όργανο ενώ το software υπάρχει μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το synthesizer παράγει ήχο μέσω συγκεκριμένων μεθόδων σύνθεσης. Πολλά όργανα συνδυάζουν μεθόδους σύνθεσης. Αυτή η μέθοδος σύνθεσης καθορίζει και τις δυνατότητες του οργάνου.

Μπορεί να μιμείται ήχους από φυσικά όργανα ή να παράγει τελείως καινούργιους. Ο έλεγχος του γίνεται συνήθως μέσω ενός keyboard όμοιου με το πιάνο ή και με άλλους ελεγκτές που επικοινωνούν μαζί του μέσω της γλώσσας MIDI ή με συγκεκριμένα ηλεκτρικά σήματα.

Η πιο διαδεδομένη αλλά και καλύτερη μέθοδος για να ξεκινήσει κάποιος είναι η αφαιρετική/subtractive. 

05 Ιουλίου, 2016

Κούρδισμα και θεωρίες συνομωσίας...

"'Οπου ακούς τραγούδια να πηγαίνεις. Οι κακοί δεν τραγουδούν"

http://www.seekingintellect.com/2015/02/23/the-history-and-innovation-of-sound.html


Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια θεωρία, σχετικά με την βασική συχνότητα κουρδίσματος των οργάνων στην "δυτική μουσική". 

Λέγοντας κούρδισμα εννοούμε την "συμφωνία" που κάνουν οι μουσικοί μεταξύ τους προκειμένου οι ίδιες νότες που παράγουν (ΝΤΟ, ΜΙ κλπ) να έχουν ακριβώς την ίδια συχνότητα, κύκλους ανά δευτερόλεπτο.  Αν έχετε πχ πάει σε μια συναυλία μεγάλης ορχήστρας θα έχετε παρατηρήσει πως πριν ξεκινήσει η συναυλία ένα οξύ όργανο (το όμποε) ή το πιάνο ή κάποιος μουσικός δίνει μια νότα και οι υπόλοιποι κουρδίζουν πάνω σε αυτό. Έχει καθοριστεί λοιπόν πως για να είμαστε όλοι κουρδισμένοι μεταξύ μας πρέπει το ΛΑ να είναι στα 440 Hz, στους 440 κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Τέλεια; Αμ, δε! Κάποιες ορχήστρες αποφασίζουν διαφορετικά! Έτσι κουρδίζουν και στα 442 Hz, κάποιοι 443 Hz και διάφορα άλλα. Τα 440 Hz πάντως είναι το επίσημο κούρδισμα και προκαθορισμένο στους υπολογιστές και στα μουσικά προγράμματα, άρα σε ένα μεγάλο μέρος της ηχογραφημενης μουσικής που παράγεται μέσω αυτών. 


04 Ιουλίου, 2016

Blast from the past: Να ένας σοφός


Το 2011 έγραψα την μουσική για την ταινία μικρού μήκους "Να ένας σοφός".  Το σενάριο έγραψε η Γωγώ Φώτου, η οποία και βραβεύτηκε και σκηνοθέτησε η Βάσια Καρυτινού. 
Αγαπημένο project!
Μπορείτε να την δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί!

01 Ιουλίου, 2016

"Αγάπη μου συρρίκνωσα το synth"//Περί μίνι πλήκτρων πόνημα


Για όλα φταίει η KORG.


Ξαφνικά το 2002 αποφασίζει πως ένα synth μπορεί να είναι μικρό. Πολύ μικρό. Τόσο ώστε να χωράει στο γραφείο σου ή στο κομοδίνο σου. Τόσο ώστε να μπορείς να το βάλεις σε ένα μικρό DJ booth και να κάνεις κάνα live παιξιματάκι. Τόσο ώστε να το ρίξεις στην τσάντα σου και να το έχεις μαζί σου στις διακοπές. Αλλά ο ήχος του να μην μοιάζει με εκείνο το Casio που βρήκες στο πατάρι. Nα είναι ένα αξιοπρεπές synthesizer. Με πολλά preset! Όμορφο! Έυκολο στον προγραμματισμό.  Και να μην κοστίζει μια περιουσία...

28 Ιουνίου, 2016

Vintage synths στην μοντέρνα παραγωγή//#1. KORG DELTA

Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά μικρά κείμενα που αφορούν διάφορα vintage-oldschool συνθεσάιζερ και την θέση τους στην σύγχρονη μουσική παραγωγή. Η προσέγγιση βγαίνει μέσα από την προσωπική εμπειρία χρήσης και παραγωγής. Η προσπάθεια μου θα είναι να αναδείξω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα χρήσης αυτών των "δεινοσαύρων" και να βοηθήσω όποιον θέλει να μπει στο παιχνίδι να ξέρει από πριν τι θα συναντήσει αλλά και πως να μην σκορπίσει τα λεφτά του...
Korg Delta