ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
To CZ-1000 είναι ένα ψηφιακό συνθεσάιζερ που έβγαλε η Casio το 1985. Είναι μέλος της οικογένειας των COSMOSYNTHESIZER που λάνσαρε η εταιρία εκείνη την εποχή.
Το σύστημα σύνθεσης ήχου είναι ιδιαίτερο και ονομάζεται Phase Distortion... Ακούγοντας distortion το μυαλό μας μπορεί να πάει σε παραμορφώσεις, κιθάρες, ενισχυτές κλπ. Όμως δεν είναι έτσι. Η βασική του αρχή είναι πως παίρνουμε μια απλή ημιτονοειδή κυματομορφή (carrier), παραμορφώνουμε-διαμορφώνουμε την φάση της με μία άλλη (modulator) και δημιουργούμε μια νέα. Υπάρχουν διαθέσιμες 8 βασικές που συνδυάζονται μεταξύ τους και τελικά φτάνουν τις 33. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ
ΑΓΟΡΑ
Το δικό μου το βρήκα στο Vibrato στα Εξάρχεια πριν 10 χρόνια και... Έχοντας διαβάσει διάφορα ήθελα να το ακούσω. Η δοκιμή των preset στο μαγαζί ήταν απογοητευτική. Παρ' όλα αυτά η τιμή ήταν πολύ χαμηλή, μου άρεσε εμφανισιακά και ήθελα να εξερευνήσω τι θα μπορούσε να κάνει αυτό το παράξενο μηχάνημα.
HXOΣ-ΧΡΗΣΗ
Ο ήχος του είναι πολύ χαρακτηριστικός. Ξεχωρίζει μέσα στις μίξεις και αντιδρά πολύ καλά στο reverb και στο chorus λόγω των ιδιαίτερων αρμονικών που έχουν οι κυματομορφές του (ειδικά οι 6, 7 και 8 που αποδίδουν περισσότερο resonance. Δεν μπορεί να γίνει τόσο μεταλλικός όσο στα DX. Θυμίζει περισσότερο μικρά πολυφωνικά subtractive της εποχής, σαν το KORG Poly-800.
Ο προγραμματισμός του δεν είναι εύκολος αλλά σίγουρα ευκολότερος από άλλα "μινιμαλιστικά" synth της εποχής. Περιλαμβάνει πάτημα κουμπιών και σχετική εξερεύνηση μενού... Τι να πρωτοχωρέσει σε μια σκονισμένη LCD, 2 γραμμών που μεταβάλλεις μία παράμετρο κάθε φορά; Το θετικό είναι πως βασικές λειτουργίες εμφανίζονται ατην οθόνη με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο μιας και ο γενικός σχεδιασμός ακολουθεί την ροή του σήματος και είναι πολύ λογικός. Δυσκολία αντιμετώπισα μέχρι να καταλάβω πως δουλεύουν τα 8-step envelopes. Σχετικά γρήγορα άρχισα να φτιάχνω ενδιαφέροντες ήχους και να τους αποθηκεύω (σύντομα τους έχασα αφού η μπαταριά του ήταν πεθαμένη...)
Παρότι ψηφιακό, ο ήχος του μπορεί να έχει πολύ ομαλές μεταβολές. Τα envelopes είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του οργάνου. Έχει ξεχωριστά για το pitch, για το "φίλτρο" (δεν υπάρχει φίλτρο, απλά μεταβολή της διαμόρφωσης) και για το ampltude. Αν προσθέσουμε ότι έχουμε 2 lines (όπως έχουν 2 oscillators κάποια αναλογικά) κυματομορφών που συνδυάζονται καταλαβαίνουμε ότι μπορούν ταυτόχρονα να δουλεύουν και να μεταβάλλουν υλικό 6 envelopes των 8 βημάτων!
CZ envelope |
Η πολυφωνία του είναι 8. Αν όμως συνδυάσεις 2 lines γίνεται 4. Και κάποιες κυματομορφές χρησιμοποιούν 2 γεννήτριες. Άρα πολύ γρήγορα μπορεί να φαγωθεί...
Έχει MIDI, άρα εντάσεται σε ένα συγχρονο DAW αλλά το keyboard του δεν παράγει velocity και η μηχανή του δεν το αναγνωρίζει (στα μεγαλύτερα μοντέλα υπάρχει...)
CZ waveforms |
ΓΕΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ-ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Το CZ μου αρέσει και μάλιστα πάρα πολύ. Ακόμα ανακαλύπτω πράγματα. Έχει όμως ένα βασικό μειονέκτημα: χαρακτηριστικό ήχο! Επειδή έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά σε παραγωγές 80s και 90s αμέσως ο ήχος του παραπέμπει εκεί...Είναι κάπως cheesy. Αν φτιάχνεις synthwave ή retrowave μουσική αυτό είναι πολύ καλό. Αν όμως θες ένα synth πιο "γενικό" πρέπει να παιδευτείς μαζί του. Να περάσεις σε ένα δεύτερο, πιο βαθύ επίπεδο προγραμματισμού, να το ψάξεις αρκετά. Το καλό είναι πως αυτό γίνεται αν διαθέτεις την σχετική υπομονή και την δυνατότητα να επεξεργαστείς τον ήχο περαιτέρω στην μίξη.
Μπορεί να παράγει εξαιρετικά drones, παράξενα percussion και fx, "ημιμεταλλικά" πιάνα, ενδιαφέροντα "πνευστά", όμορφα hollow pads και ήχους ιδανικούς για sequences (αν δεν σε ενδιαφέρει το velocity). Για live ούτε λόγος...Δεν μπορείς να μεταβάλλεις καμία παράμετρο σε πραγματικό χρόνο σε ένα performance (αυτή ήταν η γενική σχεδιαστική ασθένεια της εποχής...) πέρα του pitch bend.
Πολύ θα ήθελα να δω μια επανέκδοση με real time controls...Μιας και όλοι το κάνουν γιατί όχι και η CASIO;
Αν θέλετε να ακούσετε κάποια πράγματα που έχω κάνει με αυτό παρακολουθήστε τα παρακάτω video από το κανάλι μου :)
Παντα με αμειωτο ενδιαφερον ο D.D.!
ΑπάντησηΔιαγραφή