31 Ιουλίου, 2016

ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ, του Ζώρζ Φεϋντώ


Και αυτά είναι τα μουσικά θέματα που έφτιαξα για την κωμωδία του Georges Feydeau-Ράφτης Κυριών!
Η παράσταση ανεβαίνει από το Πειραματικό Θεατρικό Εργαστήρι Σκύρου και την σκηνοθετεί η Μαρία Καραμπίνη.
Ευχαριστώ πάρα πολύ την Αναστασία Αυγερινού που με έφερε σε επαφή με την ομάδα και την Μαρία Καραμπίνη που με εμπιστεύτηκε!
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους υπέροχους ανθρώπους της ομάδας που δίνουν σάρκα και οστά στο έργο με σπιρτόζες, κεφάτες και σπαρταριστές ερμηνείες, καθώς και σε όλους τους συντελεστές που κάνουν πραγματικότητα το τόσο δύσκολο εγχείρημα...
Υπάρχει και ένα τραγούδι σε στίχους της Αναστασίας αλλά δεν το έχουμε ηχογραφήσει ακόμα. Θα έρθει και αυτό!
Όσοι βρεθείτε στην Σκύρο (και να βρεθείτε γιατί είναι υπέροχη...) μην την χάσετε με τίποτα!

26 Ιουλίου, 2016

Vintage synths στην μοντέρνα παραγωγή//#2. CASIO CZ-1000


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To CZ-1000 είναι ένα ψηφιακό συνθεσάιζερ που έβγαλε η Casio το 1985. Είναι μέλος της οικογένειας των COSMOSYNTHESIZER που λάνσαρε η εταιρία εκείνη την εποχή. 
Το σύστημα σύνθεσης ήχου είναι ιδιαίτερο και ονομάζεται Phase Distortion... Ακούγοντας distortion το μυαλό μας μπορεί να πάει σε παραμορφώσεις, κιθάρες, ενισχυτές κλπ. Όμως δεν είναι έτσι. Η βασική του αρχή είναι πως παίρνουμε μια απλή ημιτονοειδή κυματομορφή (carrier), παραμορφώνουμε-διαμορφώνουμε την φάση της με μία άλλη (modulator)  και δημιουργούμε μια νέα. Υπάρχουν διαθέσιμες 8 βασικές που συνδυάζονται μεταξύ τους και τελικά φτάνουν τις 33. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ 

24 Ιουλίου, 2016

Στην μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη

"Το χειρότερο πράγμα είναι αυτό που πάει να γίνει, αλλά είναι κάπου εκεί, 
στην μέση, στο μεταίχμιο, και δεν γίνεται"
Μέγαρο Μουσικής 2006-Αφιέρωμα στον Νίκο Μαμαγκάκη
Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι, ειδικά μικρότεροι σε ηλικία, ΔΕΝ ξέρουν τον Νίκο Μαμαγκάκη. Ή απλά τον έχουν κάπου ακουστά. Λογικό...
Δεν κυνηγούσε την "προβολή". Δεν ήθελε να είναι mainstream. Οι εμφανίσεις του ήταν σπάνιες, επιλεκτικές και λίγες. Και οι άνθρωποι στους οποίους επέλεγε να μιλήσει, πολύ συγκεκριμένοι. "Καλύτερα να μας ακούνε, παρά να μας βλέπουνε". έλεγε...
Δεν ήθελε να χάνει χρόνο. Ήταν δοσμένος ολοκληρωτικά στην μουσική. Κάθε μέρα έγραφε μουσική, εναρμόνιζε, μελοποιούσε, διόρθωνε, έψαχνε στίχους, κείμενα, οργάνωνε τα επόμενα έργα. Κάθε μέρα. Ασταμάτητα.

19 Ιουλίου, 2016

Remixing RSN...

Με πολύ χαρά συμμετέχω στο νέο EP του RSN, με ένα remix στο Get On The Train! Στο ίδιο EP συμμετέχουν οι Hugo Kant / Timewarp inc / Kill Emil / Monsieur Grandin / Somehow Art.
Εδώ     μπορείτε να ακούσετε όλα τα κομμάτια!

Καλή ακρόαση!

09 Ιουλίου, 2016

Αφαιρετική σύνθεση, Μέρος 1ο-VCO

 
synthesizer

Synthesizer (synth/synthe) ή συνθετητή ονομάζουμε το μουσικό όργανο που παράγει ήχο μέσα από ηλεκτρονικά/ηλεκτρικά κυκλώματα και ακούγεται τελικά μέσα από ηχεία ή ακουστικά. Ανήκει στην κατηγορία των ηλεκτρόφωνων οργάνων. Υπάρχει σε μορφή hardware ή software. To hardware είναι ένα αυτόνομο ηλεκτρονικό όργανο ενώ το software υπάρχει μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το synthesizer παράγει ήχο μέσω συγκεκριμένων μεθόδων σύνθεσης. Πολλά όργανα συνδυάζουν μεθόδους σύνθεσης. Αυτή η μέθοδος σύνθεσης καθορίζει και τις δυνατότητες του οργάνου.

Μπορεί να μιμείται ήχους από φυσικά όργανα ή να παράγει τελείως καινούργιους. Ο έλεγχος του γίνεται συνήθως μέσω ενός keyboard όμοιου με το πιάνο ή και με άλλους ελεγκτές που επικοινωνούν μαζί του μέσω της γλώσσας MIDI ή με συγκεκριμένα ηλεκτρικά σήματα.

Η πιο διαδεδομένη αλλά και καλύτερη μέθοδος για να ξεκινήσει κάποιος είναι η αφαιρετική/subtractive. 

05 Ιουλίου, 2016

Κούρδισμα και θεωρίες συνομωσίας...

"'Οπου ακούς τραγούδια να πηγαίνεις. Οι κακοί δεν τραγουδούν"

http://www.seekingintellect.com/2015/02/23/the-history-and-innovation-of-sound.html


Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια θεωρία, σχετικά με την βασική συχνότητα κουρδίσματος των οργάνων στην "δυτική μουσική". 

Λέγοντας κούρδισμα εννοούμε την "συμφωνία" που κάνουν οι μουσικοί μεταξύ τους προκειμένου οι ίδιες νότες που παράγουν (ΝΤΟ, ΜΙ κλπ) να έχουν ακριβώς την ίδια συχνότητα, κύκλους ανά δευτερόλεπτο.  Αν έχετε πχ πάει σε μια συναυλία μεγάλης ορχήστρας θα έχετε παρατηρήσει πως πριν ξεκινήσει η συναυλία ένα οξύ όργανο (το όμποε) ή το πιάνο ή κάποιος μουσικός δίνει μια νότα και οι υπόλοιποι κουρδίζουν πάνω σε αυτό. Έχει καθοριστεί λοιπόν πως για να είμαστε όλοι κουρδισμένοι μεταξύ μας πρέπει το ΛΑ να είναι στα 440 Hz, στους 440 κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Τέλεια; Αμ, δε! Κάποιες ορχήστρες αποφασίζουν διαφορετικά! Έτσι κουρδίζουν και στα 442 Hz, κάποιοι 443 Hz και διάφορα άλλα. Τα 440 Hz πάντως είναι το επίσημο κούρδισμα και προκαθορισμένο στους υπολογιστές και στα μουσικά προγράμματα, άρα σε ένα μεγάλο μέρος της ηχογραφημενης μουσικής που παράγεται μέσω αυτών. 


04 Ιουλίου, 2016

Blast from the past: Να ένας σοφός


Το 2011 έγραψα την μουσική για την ταινία μικρού μήκους "Να ένας σοφός".  Το σενάριο έγραψε η Γωγώ Φώτου, η οποία και βραβεύτηκε και σκηνοθέτησε η Βάσια Καρυτινού. 
Αγαπημένο project!
Μπορείτε να την δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί!

01 Ιουλίου, 2016

"Αγάπη μου συρρίκνωσα το synth"//Περί μίνι πλήκτρων πόνημα


Για όλα φταίει η KORG.


Ξαφνικά το 2002 αποφασίζει πως ένα synth μπορεί να είναι μικρό. Πολύ μικρό. Τόσο ώστε να χωράει στο γραφείο σου ή στο κομοδίνο σου. Τόσο ώστε να μπορείς να το βάλεις σε ένα μικρό DJ booth και να κάνεις κάνα live παιξιματάκι. Τόσο ώστε να το ρίξεις στην τσάντα σου και να το έχεις μαζί σου στις διακοπές. Αλλά ο ήχος του να μην μοιάζει με εκείνο το Casio που βρήκες στο πατάρι. Nα είναι ένα αξιοπρεπές synthesizer. Με πολλά preset! Όμορφο! Έυκολο στον προγραμματισμό.  Και να μην κοστίζει μια περιουσία...