02 Νοεμβρίου, 2016

Αγοράζοντας Μεταχειρισμένα Synth



Και ναι! Ήρθε η μαγική στιγμή που περίμενες! Έτρωγες μακαρονάκι κοφτό χωρίς βούτυρο για ένα εξάμηνο, δούλεψες σε καφετέριες, βενζινάδικα, ορυχεία. Ξεφτιλίστηκες στην γιαγιά σου, στην θεία Αμερσούδα, στην γειτονιά αλλά μάζεψες το χρήμα. Και τώρα όλο περηφάνεια μπορείς να χτυπήσεις το vintage συνθάκι που τόσο καιρό ονειρευόσουν. Ένας γνωστός του ξαδέρφου, της κοπέλας ενός κολλητού από το δημοτικό ξέρει κάποιον που έχει αυτό που θες και το δίνει και σε καλή τιμή! Μη!!! Μην πας ακόμα!
Διάβασε τις 17 συμβουλές μου για να λιγοστέψεις τις πιθανότητες να την πατήσεις και τα πετάξεις το χρήμα σου...

1. Αν πρόκειται για αγγελία τσέκαρε το προφίλ του πωλητή. Σε πολλά site μπορείς να δεις τις απόψεις άλλων αγοραστών για τις συναλλαγές του με τον συγκεκριμένο πωλητή.

2. Ενημερώσου. Διάβασε από πριν το εύρος τιμών αγοράς και επισκευών και τι προβλήματα βγάζει με τον καιρό. Πολλοί χρήστες μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο. Μην διστάσεις να ρωτήσεις λεπτομέρειες. Δες αν τα προβλήματα που βγάζει μπορούν να επισκευαστούν και αν το κόστος τους είναι στο budget που διαθέτεις.

3. Ρώτα από το τηλέφωνο λεπτομέρειες τον πωλητή. Μάθε πότε το πήρε, αν είναι από πρώτο χέρι, τι χρήση του έκανε, live ή studio. Ρώτα αν έχει τα προβλήματα που έμαθες στο διαδίκτυο. Μάθε αν έχει όλα τα παρελκόμενα (ρεύματα, κουτιά, manual)

4.  Μάθε την ημερομηνία κατασκευής. Πολλά μοντέλα ανάλογα το πότε φτιαχτήκανε έχουνε διάφορα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να ρίξουν την τιμή ή να σου δημιουργήσουν προβλήματα.

5. Μην αγοράσεις χωρίς να δοκιμάσεις. Επέμεινε να πας σε χώρο που μπορείς να ακούσεις και τα τεστάρεις το μηχάνημα.

6. Να έχεις μαζί σου ένα ζευγάρι αξιόπιστα ακουστικά που τα ξέρεις. Δοκίμασε και με αυτά το μηχάνημα. Τσέκαρε όλες τις εισόδους-εξόδους.

7. Κάνε έναν προσεκτικό οπτικό έλεγχο. Θα σου πει πολλά για την ζωή που πέρασε. Δες πρώτα τις γωνίες και τα πλαϊνά. Τσέκαρε αν λείπουν βίδες και αν οι υπάρχουσες έχουν σημάδια.  Κοίτα από κάτω από το όργανο να δεις αν έχει γρατζουνιές ή ρωγμές.

8. Αν έχει πλήκτρα δοκίμασε τα ένα-ένα χρωματικά και παίζοντας μαλακά. Ανεβοκατέβα την χρωματική αρκετές φορές. Δες αν λειτουργεί η δυναμική και το aftertouch (αν έχει) του οργάνου.

9. Δοκίμασε όλα τα knobs και sliders. Άκου την ώρα που τα δοκιμάζεις για πιθανούς θορύβους.

10. Τσέκαρε με προσοχή το display, αν έχει κενά-καμμένα pixel και την κατάσταση του backlight. Βάλε το χέρι σου γύρω από το display και προσπάθησε να δεις αν φαίνεται σε συνθήκες λιγότερου φωτισμού.  Μην διστάσεις να ρωτήσεις αν κάτι σου φάινεται πως δεν λειτουργεί.

11. Άκου αρκετά preset (αν έχει). Τσέκαρε όλα τα banks.

12. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα data dials, σε κουμπιά + -, transpose και enter.  Αυτά τρώνε το περισσότερο ξύλο.

13. Τσέκαρε τo pitch bend και τα modulation wheels. Δες αν η διαδρομη τους είναι ομοιόμορφη και αν ακούγονται θόρυβοι από ελατήρια-ελάσματα.

14. Κάνε μια επανεκκίνηση. Δες πως αντιδρά η οθόνη και τα led.

15. Άσε το μηχάνημα ανοιχτό πριν το αγοράσεις περίπου 15 λεπτά συνεχόμενα. Και μετά ξαναδοκίμασε το να δεις αν άλλαξε κάτι.

16. Κάνε ό,τι ερώτηση σου έρθει. Μην φοβάσαι αν φανείς άσχετος ή πρωτάρης. Πολλοί πωλητές είναι πρόθυμοι και  ιδιαίτερα γνώστες. Μπορείς να μάθεις πολλά.

17. Φρόντισε να ξέρεις από πριν τις διαστάσεις και το βάρος του. Μπορεί τελικά ... να το αγοράσεις και πρέπει με κάποιον τρόπο να το μεταφέρεις! Θα είναι λίγο άχαρο να μπεις στο λεωφορείο με ένα Jupiter 8 ανά χείρας...Ίσως θα ήτανκαλό να έχεις μαζί σου σακούλες και χαρτοταινία γιατί μπορεί να χρειαστεί να το πακετάρεις. Ακόμα καλύτερα αν μπορείς να έχεις μια ειδική τσάντα μεταφοράς.


Roland Jupiter 8


Έχε υπόψιν σου πως ένα vintage synthesizer πιθανώς θα χρειαστεί recap (αλλαγή πυκνωτών), αλλαγή μπαταρίας για να κρατάει τα δεδομένα στην μνήμη του, κάποιον καθαρισμό και γενικότερα κάποιο σέρβις.

Yπολόγισε και αυτό μέσα στο κόστος αγοράς και κτήσης. Και βέβαια όσο πιο ακριβό είναι τόσο πιο ακριβή και η συντήρηση του.

Καλές αγορές!

Και αν υπάρχουν και άλλες προτάσεις, τα σχόλια είναι ανοιχτά!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου